BAHÇEŞEHİR KOLEJİ FORUMMUM KAPANIYOR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

BAHÇEŞEHİR KOLEJİ FORUMMUM KAPANIYOR

YENİ ADRESİMİZ: http://gencbahcesehir.forummum.net/
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER)

Aşağa gitmek 
5 posters
YazarMesaj
furkanaksoy




Mesaj Sayısı : 38
Kayıt tarihi : 10/12/08
Yaş : 31

Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Empty
MesajKonu: Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER)   Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Icon_minitimeC.tesi Ara. 20, 2008 5:41 pm

Kan, kaynağı sadece insanda olan, yapay olarak üretilemeyen hayati bir maddedir.
Ülkemizde gönüllü kan bağışçısı sayısı yeterli olmadığı için, toplanan ve saklanan kan miktarı maalesef ulusal ihtiyacımızı karşılamamaktadır. Bunun için sık sık acil kan anonsları yapılmakta, hastane önlerinde kan simsarlarından alınan kanlar ise hayati tehlike yaratmaktadır.

Türk Kızılayı, bağışlanan kanın, ihtiyacı olan kişiye ulaşmasına kadar geçen tüm süreci kontrol altına alan uluslararası standartlarda bilimsel bir sistem oluşturmuştur. Kanın, ihtiyaç sahibine en güvenli şekilde ulaştırılması ancak bu yolla mümkün olabilmektedir.

Ancak gönüllü kan bağışçısı sayısı yeterli olmadığından, ülkemizde bir yıl içinde toplanan kanların yalnızca % 40’ı Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği şekilde Türk Kızılayı sayesinde düzenli, gönüllü ve bilinçli kan bağışçıları ile karşılanmaktadır.

Geri kalan bölümü ise hala takas yöntemi ile toplanmaktadır. Çağdaş ve ülkemize yakışan çözüm; dünyanın gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kan ihtiyacının tamamının, ulusal bir kan bankası aracılığıyla gönüllülerden karşılanmasıdır.

Kan vermenin insan sağlığına zararlı yanının olmadığı tespit edilmiştir: Bilimsel araştırmalara göre 18-65 yaş arasındaki sağlıklı bireyler, 3 ayda bir (yılda 4 kez) kan verebilir.

Kanımızın yetmemesi sizin de kanınıza dokunuyorsa, bugün başkalarının, yarın sizin veya yakınlarınızın kana ihtiyaç duyabileceğinin siz de farkındaysanız…sadece 25 dakikanızı ayırarak ülkemizin kan ihtiyacını karşılayabilir, binlerce hayat kurtarabilirsiniz.

Ülkesini ve insanını seven, sorumluluk sahibi, tüm iyi insanlarımızı gönüllü kan bağışçısı olmak için Türk Kızılayı’na kan vermeye çağırıyoruz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
furkanaksoy




Mesaj Sayısı : 38
Kayıt tarihi : 10/12/08
Yaş : 31

Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Empty
MesajKonu: Geri: Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER)   Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Icon_minitimeC.tesi Ara. 20, 2008 5:51 pm

Kan Bağışlarım Nerelerde Kullanılıyor? GÜNCELLEME:26/05/2008





Kan nakli (transfüzyon), tedavide çok önemli yeri olan ve aranan kan elde edilemediği taktirde başka alternatifi olmayan bir tedavi aracıdır. Hemen hemen bütün ameliyatlarda transfüzyona ihtiyaç olabilir. Bazı ameliyatlarda ise kan, kan bileşenleri (komponentleri) ve kan ürünlerine aynı anda ihtiyaç olabilir. Örneğin bir kalp ameliyatı olan koroner by-pass ameliyatında; 4-6 ünite eritrosit süspansiyonu, 5-6 ünite plazma, 2-4 ünite trombosit süspansiyonu aynı ameliyat sürecinde hastaya gerekli olabilmektedir. Görüldüğü gibi böyle bir durumda sadece 1 hasta için ortalama 10 kişinin kan bağışı yapması gerekmektedir.

Kan nakli sadece ameliyatlarda değil pek çok hastalıkta gerekli olmaktadır. Çeşitli yaralanmalara bağlı kan kayıpları (trafik kazaları başta olmak üzere çeşitli yaralanmalar), iç organların çeşitli hastalıklara bağlı kanamaları (mide kanaması gibi), çoğu kanser tipleri, organ nakilleri, ortopedi ve omurga ameliyatları, doğumlarda görülen kanamalar, kan uyuşmazlığına bağlı bebeğin kanının değiştirilmesi için acil olarak çok miktarda kan nakli gerekebilir. Bir de hastalıklarının seyri gereğince hayatı boyunca kan nakline ihtiyacı olan hastalar vardır; talasemi hastaları, hemofili hastaları, diyaliz hastaları, bazı kanser hastaları bu gruba girerler.


TALASEMİ

Kalıtsal bir kan hastalığıdır. Hemoglobin yapımında bir bozukluk söz konusudur. Bu durum kansızlığa yol açar. Talasemi Akdenize kıyısı olan ülkelerde daha sık görülür. Talasemi hastalığında hemoglobin yapımını kontrol eden genlerde bozukluk vardır. Hemoglobinin b zincirinin yapımından sorumlu 2 gen vardır. Eğer genlerden birinde kusur varsa bu kişi sağlıklı Beta-traitdir (Beta-talasemi minör), bu kişinin genetik yapısı heterozigottur; yani bu kişiler hastalığın taşıyıcısıdırlar, sağlıklı olurlar ancak kusurlu gen yapısını çocuklarına aktarırlar. Eğer söz konusu genlerin ikisinde de kusur varsa kişi genetik olarak homozigottur, bu kişiler hastadırlar ve bu durum Beta-talasemi major olarak adlandırılır. Hastalığın sonraki nesile geçişi cinsiyete bağlı değildir, Mendel genetik kurallarına göre olur.




Talasemi; çocuklarda gelişme geriliği, diyabet, kalp yetmezliği, hepatit gibi bir çok organ ve sistemi etkileyen hastalıkların eşlik ettiği kronik (süreğen) bir tablodur.
Kemik iliği nakli ile tedavisi mümkün olan bir hastalıktır, kemik iliği nakli mümkün olmayan hastalar için ne yazık ki kesin tedavisi olmayan bir hastalıktır.

Uygulanan tedavi hastanın yaşam süresini ve yaşam kalitesini arttırmaya yöneliktir. Talasemili hastalar yaşamları boyunca belirli aralıklarla kan nakli almak durumundadır, kan naklinde en çok eritrosit süspansiyonu kullanılır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Toni Mostursson




Mesaj Sayısı : 79
Kayıt tarihi : 11/12/08
Yaş : 30
Nerden : England

Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Empty
MesajKonu: Geri: Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER)   Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Icon_minitimeC.tesi Ara. 20, 2008 9:11 pm

bn geçen yıl katılmıştım yine katılırım ülkeye bi faydamız olsun yeter furkanıda böyle önemli bir konuya değindiği için tebrik ediorm
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.antu.com
HolyBarmy

HolyBarmy


Mesaj Sayısı : 35
Kayıt tarihi : 09/12/08
Yaş : 31

Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Empty
MesajKonu: Geri: Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER)   Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Icon_minitimeC.tesi Ara. 20, 2008 9:41 pm

evet bencede başlık çok güzel olmuş furkan tebrikler. bir hayatı kurtarmak kadar önemli birşey olabilir mi? okulda da böyle bi organizasyon başlatılabilir aslında ama ne kadar katılım olur bilemiyorum ayrıca yaş sınırı filan da olabilir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Berkay
Admin
Berkay


Mesaj Sayısı : 63
Kayıt tarihi : 07/12/08
Yaş : 31

Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Empty
MesajKonu: Geri: Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER)   Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Icon_minitimeC.tesi Ara. 20, 2008 10:14 pm

Geçen sene okulumuza da broşür gelmişti böyle bir uygulamayla ilgili..
Katılmak için herhangi bi kural var mı Furkan
yaş falan sorun yaratmasın.. ?
çünkü hatırladığım kadarıyla geçen sene 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiodu.. Very Happy
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://bahcesehirkoleji.forummum.com
TolunayTosun
Admin



Mesaj Sayısı : 106
Kayıt tarihi : 08/12/08
Yaş : 31

Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Empty
MesajKonu: Geri: Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER)   Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Icon_minitimeC.tesi Ara. 20, 2008 11:26 pm

evet kan bağışlamak hem başkaları için hem bağışlayan için çok yararlı bişi, belirli bir yaştan sonra kesinlikle öneriliyo.. ama bencede bunun bi yaş sınırı vardır o konuda da aydınlatırsan bizi memnun oluruz
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
furkanaksoy




Mesaj Sayısı : 38
Kayıt tarihi : 10/12/08
Yaş : 31

Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Empty
MesajKonu: Geri: Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER)   Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Icon_minitimePaz Ara. 21, 2008 2:09 pm

. Kendinizi iyi ve sağlıklı hissediyor musunuz?
Kan bağışı öncesinde yorgun ve uykusuz olmamanız tercih edilir. Kan bağışından önceki öğünde bir şeyler yemiş olmanız ve aç karına kan bağışlamamanız önerilmektedir.


2. Viral hepatit geçirdiniz mi? Viral hepatitlerle ilgili test sonuçlarınızda herhangi bir pozitiflik var mı? 10 yaşından sonra bulaşıcı sarılık geçirenler, B ve C sarılığı testlerde pozitif olduğu tespit edilmiş olan bireyler hiçbir zaman kan bağışında bulunamazlar.


3. Son 12 ay içinde size; kan transfüzyonu yapıldı mı? Organ veya doku nakli yapıldı mı? Akupunktur, dövme, cildinizin herhangi bir yerini deldirme (kulak deldirme vb) işlemi yaptırdınız mı? Bu sorulara cevabınız evet ise 12 ay süreyle kan bağışı yapmamalısınız.


4. Son 12 ay içinde; bulaşıcı sarılığı olan biri ile yakın temasınız (örneğin cinsel ilişki) oldu mu? Bu soruya cevabınız evet ise 12 ay kan bağışı yapmamalısınız.


5. HIV (AIDS) testiniz pozitif mi ?
HIV pozitif olanlar hiçbir zaman kan bağışı yapamazlar.


6. Son 3 yıl içinde sıtma (malarya) hastalığı geçirdiniz mi?
Son 3 yıl içinde sıtma hastalığı geçirenler kan veremezler. Sıtma hastalığının salgın olarak bulunduğu coğrafi bölgelerde 6 aydan fazla kalanlar 2 yıl süre ile; 6 aydan az kalanlar ise 12 ay kan bağışında bulunamazlar.


7. Aşağıda sıralanan ilaçları kullandınız mı?Tegison, Akutan, Proscar, Propecia, Soriatane. Tegison (etretinat) sedef hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır ve bu ilacı alanlar hiçbir zaman kan veremezler. Soriatane (acitretin) de aynı hastalığın tedavisinde kullanımakla beraber son doz alımından 3 yıl sonra kan bağışı yapılabilir.

Aşağıdaki ilaçları alanlar, ilacın son dozunu aldıktan 1 ay sonra kan bağışında bulunabilirler:

Akutan (isotretinoin) akne tedavisi için kullanılır.
Proscar (finasteride) iyi huylu prostat bezi büyümesinin tedavisi için kullanılan bir ilaçtır.
Propecia (finasteride) saç dökülmesi için kullanılan bir ilaçtır.


8. Hiç beyin ameliyatı oldunuz mu?
Dura mater grefti uygulanan kişiler kan bağışı yapamazlar.


9. Son 12 ay içerisinde hangi aşıları oldunuz? Bazı aşılar kan bağışı için süre kısıtlaması getirmezken bazıları 12 aya kadar kan bağışı için engel teşkil edebilmektedir. Aşılar; bağış öncesinde doktora bildirilmelidir.


10. Şu anda mevcut bir solunum yolu rahatsızlığınız var mı?
Soğuk algınlığı geçirenler şikayetlerinin kesilmesinden 3 gün sonra kan bağışı yapabilirler. Diğer solunum rahatsızlıkları olanlar muayene sonucuna göre kan merkezi doktoru tarafından değerlendirilirler.


11. Herhangi bir kalp, akciğer, böbrek hastalığınız; kan hastalığınız, anormal kanamalara eğilim, kanser hastalığınız var mı? Bu tür hastalıklar hastalığın derecesine ve tipine göre kan merkezi doktoru tarafından değerlendirilerek donörlük için uygun olup olmadığınıza karar verilir. Örneğin kalp enfarktüsü geçiren bir kişi kan veremez. Burada değerlendirme kriteri; kan bağışının kanı verecek kişinin sağlığını olumsuz etkilememesi ve bağışlanan kanın verilecek hasta için güvenli bir kan olmasıdır.


12. Son 1 ay içinde her hangi bir tıbbi tedavi gördünüz mü, bununla ilgili ilaç kullandınız mı? Esasen ilaçların büyük bir çoğunluğu kan bağışı için engel teşkil etmemektedir. Örneğin hipertansiyon için kullanılan ilaçların çoğunluğu kan bağışı için engel teşkil etmemektedir. Ancak kanı verecek kişinin tansiyonu kabul edilir sınırlarda olmalıdır. Diğer taraftan aspirin gibi trombosit fonksiyonlarını etkileyen bazı ilaçların alımı söz konusuysa bu ilaçları alan donörler 3 gün süre ile trombosit süspansiyonu için kan veremezler, ancak tam kan veya eritrosit süspansiyonu için bağışçı olabilirler.

Lütfen kullandığınız ilaçları kan merkezi doktoruna bildiriniz!


13.Son 24 saat içinde aşırı miktarda alkol aldınız mı?

Alkol vücudumuzda sıvı kaybına neden olur. Son 24 saatte aşırı miktarda alkol alınması kan bağışına engel teşkil eden bir durumdur.


14. Son 1 yıl içinde herhangi bir ameliyat geçirdiniz mi? Özellikle kan kaybının söz konusu olduğu ciddi bir kaza geçirdiniz mi? Kadınlar için: hamilelik, doğum oldu mu? Ameliyat geçirenler, ameliyat sürecinde kan nakli almışsa 1 yıl süre ile kan veremezler. Ameliyat sürecinde kan nakli alınmamışsa iyileştikten 6 hafta sonra kan bağışı yapabilirler. Hamile kadınlar, hamilelik döneminde kan veremezler. Doğumu takiben 6 hafta sonra kan bağışı yapılabilir.


15. Ağırlığınız 50 kg ve üzerinde mi?
50 kg altında olanlar kan bağışı yapamazlar. Ayrıca boyuna göre olması gereken ağırlıktan çok düşük olan kişiler kan bağışında bulunamazlar.


16. Yüksek risk içeren aktiviteler: Damardan uyuşturucu bağımlılığınız var mı?
Erkek erkeğe cinsel ilişkiniz oldu mu?
Pıhtılaşma faktör konsantresi ile tedavi oldunuz mu?
HIV (AIDS) Pozitif misiniz?
Para karşılığı cinsel ilişki yaptınız mı?
Cinsel yolla bulaşmış bir hastalık geçirdiniz mi?
Yukarıda sayılan riskli aktiviteleri yapan biri ile cinsel ilişkiniz oldu mu?
AIDS hastaları, damardan uyuşturucu kullananlar, HIV pozitif olanlar, erkek erkeğe cinsel ilişki yapmış olanlar, faktör konsantresi kullanan hastalar ve bütün bu gruplardan herhangi biri ile cinsel ilişkisi olanlar hiçbir zaman kan bağışı yapamazlar!


17. Hemoglobin ve hematokrit düzeyleriniz normal mi?
Hemoglobinin normal seviyesi Erkeklerde:13-18 gr/100ml
Kadınlarda:12-16gr/100ml
Kan bağışı yapabilmek için hemoglobin düzeyi en az 12.5/100ml gr ve en çok 20 gr/100 ml olmalıdır. Bunun üstü ve altı değerler söz konusuysa kan bağışı alınamaz. Hematokrit normal seviyesi Erkeklerde:%45 - %52
Kadınlarda:%37 - %48
Kan bağışı yapabilmek için hematokrit düzeyi en az %38 ve en çok %60 olmalıdır. Bunun üstü ve altı değerler söz konusuysa kan bağışı alınamaz.


18. Vücut ısısı miktarı:Muayenede 37.5 C0 den fazla vücut ısısı olanlar kan bağışlayamaz.


19. Nabız atış sayısı:
Dakikada 50 – 100 olmalıdır. Bu değerlerin altında veya üstünde ise kan bağışı alınamaz. Ayrıca nabız normal ritimde olmalıdır.


20. Kan basıncı (tansiyon):Sistolik (büyük) tansiyon 90 – 180 mmHg arasında
Diyastolik (küçük) tansiyon 50 – 100 mmHg arasında olmalıdır.
Yapılan muayenede tansiyonu bu değerler arasında çıkmayan bağışçılardan kan alınamaz.





KAN DEĞERLERİ NORMAL OLAN 18-65 YAŞ ARASI HERKES KAN BAĞIŞLAYABİLİR BAZI DOKTORLAR TEDBİR İÇİN 18 GEREKİR DİYOR FAKAT NEW YORK BLOOD CENTER A GÖRE 15 YAŞ ÜSTÜ SAĞLIK DURUMU NORMAL OLAN HERKES KAN BAĞIŞI YAPABİLİR.ben yaptım hiçbişey olmuyor arkadaşlar merak etmeyin ÖLMEZSİNİZ:DAMA EĞER 70 YAŞINDA FALANSANIZ YILDA 4 KEREDEN FAZLA YAPMAYIN 12 13 YAŞ YILDA BİR KEZ SIKINTI DOĞURMAZ 10 YAŞ ALTI KAN VERMESİN SAKINCALI OLABİLİR


En son furkanaksoy tarafından Paz Ara. 21, 2008 2:48 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
furkanaksoy




Mesaj Sayısı : 38
Kayıt tarihi : 10/12/08
Yaş : 31

Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Empty
MesajKonu: Geri: Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER)   Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER) Icon_minitimePaz Ara. 21, 2008 2:12 pm

Burda önemli olan sizin kan verip vermemeniz değil kana ihtiyaç duyan binlerce insan için sesimizi duyurabilmemiz.Kan vermeye bilirsiniz ama böyle bir kampanya olduğundan herkesi haberdar etmeliyiz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!(MİLLETİN İÇİN KAN VER)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» 4büyükler için hodri meydan
» BENİM İSRAİL MALI ALMAMAMLA NE OLUR DİYENLER İÇİN LÜTFEN OKUYUNUZ...

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
BAHÇEŞEHİR KOLEJİ FORUMMUM KAPANIYOR :: İstanbul Bahçeşehir Koleji :: Paylaşımlarınız-
Buraya geçin: